phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Hoe begin je een gesprek over iemand zijn of haar uitvaartwensen?

Het bespreken van uitvaartwensen is vaak een onderwerp dat we liever vermijden. Toch is het een belangrijk gesprek, dat niet alleen gemoedsrust kan geven aan degene die zijn of haar wensen deelt, maar ook aan de nabestaanden die achterblijven. Maar hoe begin je zo’n beladen gesprek op een respectvolle en prettige manier? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.
Uitvaartwensen bespreken 1

1. Vind het juiste moment

Het kiezen van het juiste moment is cruciaal. Wacht niet tot een crisis om dit gesprek aan te snijden. Een rustige, alledaagse situatie waarin iedereen ontspannen is, kan een geschikt moment zijn. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, een kop koffie, of een moment waarop je samen herinneringen ophaalt. Hierdoor voelt het gesprek minder als een zware verplichting en meer als een natuurlijk onderdeel van jullie band.

2. Benadruk het belang van het gesprek

Begin met uit te leggen waarom je het gesprek wilt voeren. Dit kan zijn om ervoor te zorgen dat hun wensen worden gerespecteerd, of om je eigen gemoedsrust te vergroten door te weten wat hun voorkeuren zijn. Je kunt zeggen: “Ik heb nagedacht over wat er gebeurt na het leven, en ik zou graag willen weten wat jouw gedachten daarover zijn. Het zou me rust geven om te weten dat we jouw wensen kunnen respecteren.”

3. Creëer een open en veilige sfeer

Een open en veilige sfeer is essentieel. Laat duidelijk merken dat er geen goed of fout antwoord is en dat alle wensen en ideeën bespreekbaar zijn. Dit kan helpen om eventuele angst of terughoudendheid weg te nemen. Stel vragen op een empathische manier en geef de ander de tijd om na te denken en te reageren.

4. Begin met algemene vragen

Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen, kun je het gesprek openen met algemene vragen. Vraag bijvoorbeeld: “Heb je ooit nagedacht over hoe je wilt dat jouw afscheid eruitziet?” of “Wat zou je belangrijk vinden dat we regelen als het zover is?” Dit maakt het makkelijker om het gesprek op gang te brengen zonder direct in de details te duiken. 

Tip: Het Herinneringsspel van De Laatste Eer helpt je om dit gesprek te voeren. Leg de kaartjes op tafel en stel elkaar omstebeurt een vraag. De vragen vormen de basis voor een mooi gesprek.  

5. Respecteer emoties

Dit onderwerp kan emoties losmaken. Dat is normaal en mag er zijn. Het is belangrijk om deze emoties te respecteren en ruimte te geven, zonder te pushen. Soms kan het gesprek even stilvallen, en dat is prima. Laat de ander weten dat het oké is om zich emotioneel te voelen en dat je er bent om te luisteren.

6. Maak het persoonlijk

Elk mens is uniek, en dat geldt ook voor hun uitvaartwensen. Moedig de ander aan om te praten over hun persoonlijke voorkeuren. Dit kunnen specifieke rituelen zijn, muziek die veel voor hen betekent, of de locatie waar ze zich het meest verbonden mee voelen. Het gesprek kan ook gaan over hoe ze herinnerd willen worden en wat hun leven volgens hen heeft betekend.

7. Neem de tijd en zet het op papier

Dit gesprek hoeft niet in één keer afgerond te zijn. Geef de ander de tijd om over bepaalde zaken na te denken en nodig uit om het gesprek op een later moment voort te zetten. Het kan ook nuttig zijn om samen de besproken wensen op papier te zetten. Dit zorgt ervoor dat iedereen later precies weet wat er is afgesproken, wat voor veel rust kan zorgen. Het Herinneringsboekje van De Laatste Eer helpt je bij het opschrijven van deze wensen.