
TEKST ANS MEIBORG FOTOGRAFIE STUDIO OOSTRUM
Delft is populair bij studenten uit het buitenland
Niet alleen vanwege het grote aanbod Engelstalige studies aan de TU Delft, maar ook vanwege unieke opleidingsinstituten met studies die nergens anders ter wereld worden aangeboden. Zoals het IHE Delft Institute for Water Education, onderdeel van UNESCO. Dit instituut, opgericht in 1957, leidt al meer dan 50 jaar waterexperts op uit 160 landen. De kennis die deze studenten opdoen in Delft, nemen zij mee naar hun thuisland, waar het merendeel zich bezighoudt met grote problemen gerelateerd aan water, zoals overstromingen, droogte, slechte riolering, drinkwatervoorzieningen of duurzaam watermanagement.
Meet the Dutch programma
Neha Mungekar (32) uit India is zo’n studente. Ze startte vorig jaar met de opleiding ‘water governance’. Via medestudenten hoorde ze van het Meet the Dutch-programma waarbij buitenlandse studenten worden gekoppeld aan een Nederlands gezin. Zo krijgen studenten de kans om ons land, onze cultuur en inwoners beter te leren kennen. Op basis van gemeenschappelijke interesses werd Neha gekoppeld aan het gezin van Jacqueline van der Hout (58), getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen. Hoewel ze elkaar niet heel vaak zien, ontwikkelden de twee vrouwen een warme band, die voor hen allebei heel waardevol is.
Vertel eens wat over jullie achtergrond?
Neha: “Ik ben geboren en getogen in Bombay en heb een bachelor in architectuur en een master in Urban Design (stedenbouwkunde). Na mijn afstuderen werkte ik in diverse steden in India. Daarnaast houd ik erg van reizen en van fotografie. Door naast mijn werk bij te verdienen als huwelijksfotograaf en in de weekenden les te geven, kon ik me veroorloven om regelmatig fotocursussen te volgen, ook in het buitenland.”
Jacqueline: “Neha is onderzoekend en heeft een brede belangstelling. We delen de nieuwsgierigheid naar andere culturen en daarnaast ben ik ook architect én beeldend kunstenaar. We hebben dan ook altijd meer dan genoeg stof om over te praten.”
Waarom kwam je naar Delft?
Neha: “In India had ik een vaste baan als stedenbouwkundige. Ik werkte in een organisatie met experts op allerlei gebied: juridisch, technisch, financieel en sociologisch. Ik ontdekte dat iedereen met zijn specifieke deskundigheid kijkt naar slechts één facet van de oplossing van een probleem. Terwijl het succes vaak juist ligt in een multidisciplinaire aanpak. Daarom wil ik me breder ontwikkelen en meer kennis vergaren op andere vakgebieden, zodat ik een effectievere bijdrage kan leveren. Bij toegang tot watervoorzieningen is het grootste issue vaak niet de technische kant van het watermanagement. Het heeft veel meer te maken met beleid, politieke en sociale verhoudingen. De opleiding ‘water governance’ in Delft is de enige opleiding die studenten daarin opleidt. Ik hoop in april 2019 af te studeren en dan wil ik eerst ontwikkelingswerk doen in Afrika en daarna politiek actief worden in India.”
Jacqueline: “Ik bewonder Neha om haar gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Wij hebben geen idee van de moeilijkheden waar onafhankelijke vrouwen in India tegenaan lopen als ze hun ambities willen waarmaken. Dat is heel goed om je te realiseren. Wij vinden het in Nederland zo vanzelfsprekend dat je de vrijheid hebt om eigen keuzes te maken. Ook voor mijn kinderen is het heel leerzaam om te horen hoe dat elders is.”
Tegen welke barrières lopen vrouwen in India aan?
Neha: “In India zijn sociale conventies heel sterk. Als vrouw hoor je op je 25ste te trouwen. Ik heb gelukkig progressieve ouders die mij volledig steunen in mijn keuzes, maar zij krijgen het zwaar te verduren van familieleden en kennissen. Zij moeten mij telkens verdedigen. Waarom gaat je dochter alleen op reis met een rugzak? Waarom geeft ze haar vaste baan op om te studeren in het buitenland? Waarom is ze op haar 32ste nog steeds niet getrouwd? Is er soms iets mis met haar? Er zijn eindeloze discussies gevoerd over de feit dat mijn jongere zus wellicht eerder zou trouwen dan ik. Ik vind het heel vervelend voor mijn ouders dat ze dit allemaal voor hun kiezen krijgen. Ik ben de rebel in de familie en dat vind ik niet erg, maar ik vind het wel vervelend dat mijn ouders steeds in de verdediging worden gedrongen. Het geeft me stress. En soms krijg ik het ook wel benauwd hoor. Ik heb deze opleiding zelf gefinancierd, met het geld dat ik had gespaard voor een huis. Wát als ik straks geen baan vind? Ik heb geen reserves of back-upplan als het mislukt.”
Je staat onder hoge druk…
Neha: “Ja en daarom is het zo fijn dat ik bij Jacqueline mijn verhaal kwijt kan. Zij luistert en begrijpt mij en als ik hier ben, kom ik tot rust. Ik voel me welkom en vertrouwd. Mijn ouders waren ook erg opgelucht dat ik bij dit gastgezin terechtkan. Ze zijn bezorgd dat ik alleen in het buitenland verblijf. Mijn moeder was zo blij toen ik over Jacqueline vertelde. Ze zei: ‘oh wat fijn, een vrouw die zelf ook kinderen heeft en met wie je kunt praten’. Binnenkort komt ze op bezoek in Delft.” Jacqueline: “Dan neem je haar wel een keertje mee, toch? Ik verheug me erop om haar te ontmoeten!”
Jacqueline: “Ik begrijp die bezorgdheid van haar moeder heel goed. Mijn dochter heeft een jaar in Amerika gestudeerd en is daar uitstekend opgevangen door lieve mensen. Ik vind het fijn dat ik nu op mijn beurt zoiets kan betekenen voor iemand. Daarnaast ben ik ook trots op Nederland. We hebben een fantastisch land, met een rijke geschiedenis, mooie kunst en belangrijke waarden. Als je dat aan iemand anders laat zien, geniet je er zelf ook veel meer van. Ook is het fijn om je ‘inner circle’ uit te breiden en via een student rechtstreeks een andere cultuur te leren kennen. Studenten van IHE zijn zonder uitzondering bijzondere mensen. Ze hebben al heel wat moeten overwinnen om hier te komen studeren. Het zijn mensen die veel te vertellen hebben.”
Wat valt Neha nu het meest op aan Nederland?
Neha: “Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillen tussen India en Nederland. Het leven in Bombay is zoveel drukker en jachtiger. Mijn ouders staan om 04.30 uur op en werken hele lange dagen. Maar het meest opvallend vind ik niet de verschillen, maar juist de overeenkomsten. Mijn vader geeft les en als er buitenlandse studenten op bezoek komen, nodigt hij die uit bij ons thuis. Mijn ouders bereiden een lekkere maaltijd en nodigen familieleden uit om met hen kennis te maken en hen te helpen om hun weg te vinden in de stad. Ze doen eigenlijk precies hetzelfde als Jacqueline en haar gezin. Daarom vind ik het ook zo fijn om hier te zijn. It feels so much like home.”
Meet the Dutch IHE Delft
Dit vrijwillige programma geeft studenten de kans om Nederland beter te leren kennen. Het biedt gastgezinnen een unieke mogelijkheid om mensen uit andere culturen te ontmoeten. Wat u met elkaar afspreekt, staat u vrij. U kunt bijvoorbeeld samen ergens koffiedrinken, voor elkaar koken of een cultureel uitstapje maken. Of misschien vindt u het leuk om uw Engels of eventueel een andere taal te oefenen. De ervaring leert dat door het programma vaak bijzondere vriendschappen ontstaan.
De studenten van IHE Delft komen overwegend uit Azië, Afrika of Latijns Amerika. Zij hebben een academische opleiding gevolgd en hebben meestal enkele jaren werkervaring. De opleiding die zij in Delft volgen, duurt 18 maanden. Dat betekent dat zij hun familie en vrienden lang moeten missen. De opleidingen van IHE Delft vragen veel inzet en tijd van de studenten. Zij wonen in gezamenlijke studentenhuisvesting die hen wordt aangeboden via IHE Delft. De studenten hebben intensieve contacten met elkaar, maar komen weinig met de Nederlandse bevolking in aanraking.
Meer informatie: https://meetthedutch.un-ihe.org/