phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark

Windkracht 4 uit het westen is ideaal

Ooit stonden in Delft 15 molens. Nu resteert alleen nog molen de Roos in de Phoenixstraat, gebouwd in 1679. Gaston Badoux huurt de Roos sinds drie jaar van de vereniging De Hollandsche Molen. Hij had een plan dat aansloot bij de wens van de vereniging: de molen moet weer malen. En zo geschiedde. Elke week maalt de molen op ambachtelijke wijze graan, rogge en spelt, en eten de Delftenaren weer brood, cake en pannenkoeken, gemaakt van meel gemalen in de Roos.
Gaston Badoux voor molen De Roos in Delft

TEKST EDOUARD VAN AREM. FOTOGRAFIE STUDIO OOSTRUM

Ik wilde de molen een functie geven in de stad en weer in ere herstellen.

Gaston is geen molenaar van huis uit, maar rolde erin. Gaston: “Ik was op zoek naar een nieuwe plek voor mijn bedrijf ‘Kistje vol smaak’. Ik werkte vanuit een pakhuis in de Bagijnestraat, maar dat werd te klein. De molen lag precies tussen mijn huis en het pakhuis en het leek mij een mooie plek voor mijn bedrijf. Dat speelde ruim vier jaar geleden, in de tijd dat er volop aan de nieuwe spoortunnel werd gebouwd. Ik trok de stoute schoenen aan en belde met de eigenaar, vereniging De Hollandsche Molen, met de vraag of de molen te huur was. Ik kon het altijd proberen, toch?”

Op dezelfde golflengte
Het duurde even voordat Gaston aan tafel zat bij de vereniging, maar toen waren ze het snel eens. Gaston: “Ik wilde de molen een functie geven in de stad en weer in ere herstellen door graan te malen en dat aan Delftenaren te verkopen. Dat bleek ook precies het idee van de vereniging te zijn. We waren er in 10 minuten uit.” Daarna moest nog het nodige verbouwd worden. Gaston ging intussen op zoek naar een molenaar en vrijwilligers. Er zijn in Nederland nietveel molenaars. Maar gelukkig kwam Jan Spruit op zijn pad, een echte molenaar, die wel oren had naar zijn plannen.

Het complete artikel is te lezen in Delfts Leven Magazine.

Echt molenmeel

TIP
Rondleidingen in molen De Roos
Elke maand organiseert molen de Roos rondleidingen. De eerstvolgende zijn gepland op zaterdag 14 april, donderdag 3 mei (vakantie-editie) en zaterdag 9 juni.
U wordt ontvangen met een heerlijk kopje koffie met appeltaart.Uiteraard is de taart  gebakken met het meel dat gemalen is in de molen. Een gids vertelt over de historie van de molen en geeft een uitgebreide rondleiding.
Meld u op tijd aan via de website: www.delftsemolen.nl/agenda.

Er wordt niets kunstmatigs toegevoegd aan het meel