Uitvaarten zijn tegenwoordig een stuk informeler dan vroeger. Toch zijn er wel wat ongeschreven regels. Doorslaggevend voor wat wel of niet gepast is, zijn de wensen van de nabestaanden of de overledene zelf. Die staan op de rouwkaart. Ook uw relatie met de overledene en de nabestaanden speelt een rol.
Hoe reageer je op de condoleancekaart?
Het is niet altijd makkelijk om contact te zoeken met iemand die net een dierbare heeft verloren. Maar weet dat de ander het zeer waardeert als u van zich laat horen. Een kaartje met een persoonlijke boodschap is altijd goed. Schrijf bijvoorbeeld een korte herinnering of iets wat u bijzonder vond aan de overledene. Het koesteren van dierbare herinneringen kunnen zomaar een glimlach brengen op een betraand gezicht. Is de relatie dichterbij, dan kunt u iemand ook met een telefoontje steunen. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen condoleren via Whatsapp of een bericht plaatsen op social media. Het is raadzaam om het gebruik van emoji’s en afkortingen te vermijden. Kijk vooral welke manier van condoleren past bij de situatie en relatie. Wat zeker op prijs wordt gesteld, is uw aanwezigheid bij de begrafenis of crematie, vergezeld van warme woorden of een omhelzing.
Wat trek je aan?
De begrafenis kleding was vroeger standaard zwart. Zwart en donker zijn weliswaar nog steeds gebruikelijk en gepast, maar het belangrijkst is dat de outfit respect uitstraalt naar de overledene en de naaste familie. Soms wordt een kleur op de rouwkaart aangegeven. Dit is een wens, maar geen verplichting.
Wat neem je mee?
U mág iets meenemen naar een uitvaart, maar het hoeft niet. Soms staat op de aankondiging wat van welke lievelingsbloem of bloemenkleur de overledene hield. Of er wordt in plaats van bloemen een donatie aan een goed doel gevraagd. Als er geen wensen of aanwijzingen voor een gift zijn, dan is het aan uzelf. Vaak kiezen mensen voor een bloem of een bosje bloemen, dat ze dan naast de kist leggen. De plek óp de kist is voor de naaste familie. Wilt u bloemen sturen? Laat ze dan bezorgen op de plaats waar de overledene ligt opgebaard of op het adres vermeld op de rouwkaart.
Condoleren na de ceremonie
Op de rouwkaart staat wanneer u de familie kunt condoleren. Oftewel: Om uw persoonlijke medeleven te tonen. Vaak is daarvoor na de plechtigheid een samenzijn in het uitvaartcentrum. Steeds vaker kiest de familie voor een lossere variant van condoleren, waarbij zij zelf de gasten opzoeken. U kunt de familie ‘condoleren met het verlies’ of ‘veel sterkte’ wensen. Een persoonlijke noot of het delen van een dierbare herinnering is fijn, maar denk eraan dat andere gasten ook willen condoleren. Een heel gesprek voeren is dan niet handig.