phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Rubriek: Mijn kleinkind en ik

Grootouder zijn is het mooiste wat er is. Gewapend met een flinke dosis levenservaring en rust geniet je anders van je kleinkind dan van je kind. Alleen de lusten en niet lasten, zo zegt men. Hoe ervaart u dat? Hoe is de band met uw kleinkind en hoe brengen jullie de tijd met elkaar door? In deze rubriek laten we grootouders en kleinkinderen aan het woord.
Wij zijn altijd overal voor in!
Thea

TEKST: ANS MEIBORG       FOTOGRAFIE: STUDIO OOSTRUM

Maxime (23) woont slechts een paar straten verderop en komt een paar keer per week even langswippen bij oma Thea (78) en opa Henk (86). ”Het is hier gewoon altijd heel gezellig”, straalt Maxime. In de knusse woonkamer vol snuisterijen vormen de vele familiefoto’s het bewijs van een actief en sociaal leven. Elke mijlpaal wordt gevierd, het liefst met de hele familie.

Lekker erop uit

“Wij zijn altijd overal voor in”, babbelt Thea enthousiast. “Henk en ik hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen en we namen ze vroeger overal mee naartoe. Naar de kinderboerderij, het zwembad, de dierentuin of een pretpark. In de zomer ging ik vaak met ze naar het strand. Altijd naar dezelfde plek en daar ontmoetten we andere mensen die ook steeds hetzelfde stekkie opzochten. Al die kinderen speelden zo gezellig met elkaar. Henk: “Wij zeggen altijd ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’.
 

Maxime straalt terwijl haar oma honderduit vertelt. Thea: “Ik heb jarenlang twee keer in de week op Maxime gepast, vanaf haar babytijd tot haar 14de. Ze was zo’n lief en rustig kind. Ze zat de hele dag te tekenen en te kleuren. Ik had hier bij de salontafel zo’n bankje staan, daar ging ze ‘s ochtends meteen aan de slag met haar kleurpotloden. Dat hield ze met gemak tot in de middag vol. Ze was zo netjes en precies, ze ging er helemaal in op. Je hebt ook verschillende kleurwedstrijden gewonnen, toch Maxime? Zeg jij ook eens wat…”

Thea en Maxime
'Het is er gewoon altijd heel gezellig'
Maxime

Tweede thuis

Maxime: “Mijn moeder en mijn oma werkten allebei in een lingeriewinkel in Delft. Oma was vrij op de dagen dat mijn moeder werkte en dan was ik hier. Dit is echt mijn tweede thuis. Alles kon hier altijd, niks was te gek. Oma heeft 11 albums gemaakt met foto’s van vroeger. Daar kijk ik regelmatig in en daar word ik dan zo blij van!”


Ze maken nog altijd regelmatig uitstapjes met elkaar. Thea: “Elk jaar gaan we met mijn dochter, schoondochters en kleindochters naar de Kerstmarkt. Alleen de vrouwen uit de familie. Maxime organiseert dat met de vriendin van mijn kleinzoon. Maxime: “En met carnaval gaan we met de hele familie naar Breda. Dat is zo gegroeid. Als kind gingen we altijd met opa en oma naar de optocht en naar het kindercarnaval in Delft. Ik geniet ervan om met z’n allen dingen te ondernemen. Waar ik woon, zitten we in zomers ook met alle buren in de voortuin. Gezellig allemaal bij elkaar.”

Deze rubriek komt oorspronkelijk uit het magazine Delfts Leven.

Ook ons ledenmagazine ontvangen? Sluit u aan bij onze vereniging! Meer over lid worden