phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Nieuws

Resomeren vraagt om een nieuw uitvaartritueel

Je kunt wel een nieuwe techniek bedenken, maar hoe maak je resomeren tot een betekenisvol onderdeel van de uitvaartbeleving? In opdracht van Eer & Volharding (het werkbedrijf van De Laatste Eer) boog een een groep designstudenten van de TU Delft zich over dit onderwerp.
resomeren

[Tekst:  Laura Cramwinckel]

Resomeerwater in een plantenspuit

Uitvaartbedrijf Eer & Volharding legde vorig jaar contact met het End-of-Life Lab van de nabijgelegen TU Delft. Dat onderzoekt hoe design een betere omgang met de dood kan bewerkstelligen. Vijftien eerstejaars studenten van de richting Advanced Design gingen los op ‘resomeren’.

Resomeren ≠ cremeren

Uitgangspunt was dat resomeren niet inwisselbaar is met cremeren. Wat resomeren bijzonder (en uitdagend) maakt is het ontbreken van de kist, de naaktheid van het dode lichaam, het oplossen in een enorme hoeveelheid water en nieuwe rituelen. Hospitality manager bij Eer & Volharding Thomas Tubée: “De Amerikaanse resomeerprocedure bestaat veelal uit technische resomatie, met achteraf een plechtigheid rondom de urn. De Nederlandse uitvaartcontext is heel anders – hier zijn we erg gehecht aan lichaamsopbaring, persoonlijk afscheid nemen rondom de kist en condoleren. We gaan zelfs mee naar de ovenruimte. In die volgorde.”

Verschillende concepten met water passeerde de revue. Het concept ‘Last walk’ laat mensen bij leven een symbolische hoeveelheid resomeerwater ophalen uit hun favoriete rivier, beek of zee. Het voedingsrijke water (‘effluent’) dat na de technische procedure overblijft krijgt een rituele meerwaarde, door het bijvoorbeeld samen met de botresten te verwerken in een plantenspuit of flesjes water met unieke vruchtbare eigenschappen.

Resomeren spreekt tot de verbeelding

Een tweede groep bedacht alternatieven voor de kist. Van inklapbare kist,  3D gebreide omhulsels van wol - met dessins die de persoonlijke kleding nabootsen - tot wikkeldoeken waarbij een gedeelte van de stof later een aandenken vormt. De in het resomeerproces afbreekbare materialen, zijde, wol en leer, komen in allerlei gedaanten voorbij. Eén student verlegt haar blik en onderzoekt de potentie van lichaamseigen stoffen als zout, zeep, en synthetisch afbreekbare polymeren als adequaat materiaal voor een bio-based zeepkist. Volledig oplosbaar in water (zie afbeelding bovenaan).

Een derde groep ontwierp architectonische concepten voor het ‘resomarium’, de lievelingsterm van Tubée voor een resomeerapparaat. Koepelgebouwtjes van stromend water, poëtische projecties met waterdruppels en een futuristisch mobiel resomarium die de afscheidsplechtigheid aan huis mogelijk maakt: stuk voor stuk ontwerpen waar opdrachtgever Eer & Volharding blij van wordt.

Een aantal concepten wordt ongetwijfeld doorontwikkeld naar een tastbaar eindproduct. De samenwerking met studenten bevalt goed. ”In de branche zijn we wat conservatiever en denken eerder in problemen. Deze studenten niet. Dat helpt echt om verder te komen.”