phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Nieuws

Museum Prinsenhof Delft lanceert de Delftste blik

Op Internationale Vrouwendag 2021 is Museum Prinsenhof Delft een nieuw project gestart: De Delftse blik. Met dit project gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe verhalen over Willem van Oranje. Daarbij wordt gezocht naar verbindingen met verhalen in de stad van vandaag. Het vierjarig project heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar zet het museum vrouwen in de schijnwerpers.
Prinsenhof Delft vrouwen van oranje
Vrouwen staan centraal tijdens start meerjarig project over Willem van Oranje
Beeld: Museum Prinsenhof Delft

De Delftse blik


Met De Delftse blik kijkt Museum Prinsenhof Delft met een nieuwsgierige en onderzoekende blik naar zijn eigen collectie. Inwoners van Delft en museumbezoekers worden uitgedaagd om mee te kijken, en met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop onze geschiedenis wordt verteld. Door samen programmering te maken wil het museum nieuwe verhalen ophalen en de drempel voor een bezoek verlagen. Het museum kiest voor Willem van Oranje, omdat dit een van de drie museumpijlers is en omdat hij verbonden is aan actuele thema’s. Zo staan in 2022 en 2023 de thema’s veiligheid en vrijheid centraal. Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Fonds 1818, Rabobank en De Laatste Eer.

Met De Delftse blik zetten we een belangrijke, nieuwe stap in de realisatie van ons inclusiviteitsbeleid.
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: 'Museum Prinsenhof Delft hecht veel waarde aan inclusiviteit en diversiteit. Iedereen is welkom in Museum Prinsenhof Delft, maar nog niet iedereen weet de weg naar het museum te vinden. Met De Delftse blik zetten we een belangrijke, nieuwe stap in de realisatie van ons inclusiviteitsbeleid. Dankzij de financiële ondersteuning van onze partners kunnen we dit nu groter aanpakken dan we tot op heden hebben gedaan. Op deze manier hopen we meer mensen via kunst en actuele thema's te kunnen verbinden.’

 

2021: Vrouwen van Oranje


Museum Prinsenhof Delft laat zien dat in onze geschiedenis een hoofdrol is weggelegd voor Willem van Oranje. Dat er in zijn leven een aantal power-vrouwen een bepalende rol speelden, is tot nu toe minder bekend. Door enkele van hun brieven en hun stemmen te delen start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje. Het museum werkt voor de brieven samen met Huygens ING, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University’s
Women’s Early Modern Letters Online.

Op zoek naar nieuwe stemmen
Met de verhalen van de vrouwen van Oranje als startpunt gaat het museum in 2021 op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Het museum nodigt 100 Delftse vrouwen uit om, geïnspireerd door de vrouwen van Oranje, hun verhalen te delen. Deze verhalen zijn dit najaar samen met een selectie van de originele brieven van de vrouwen van Oranje in het museum te zien. Samen met Huygens ING en Koninklijke Verzamelingen Den Haag organiseert het museum een bijeenkomst over de invloed van deze vrouwelijke perspectieven op onze geschiedenis.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Museum Prinsenhof Delft

Wist u dat u lid kan worden van De Laatste Eer? Sluit u aan bij de vereniging! Meer over lid worden