TEKST: ANS MEIBORG FOTOGRAFIE: STUDIO OOSTRUM
Het zijn mooie vragen om eens over te mijmeren, vooral als je wat ouder wordt. Stilstaan bij zaken die belangrijk voor je zijn, biedt aanknopingspunten voor de manier waarop je later herinnerd wilt worden. Hoe mooi zou het zijn als het laatste afscheid passend is bij de manier waarop je hebt geleefd? Dat is precies de reden waarom De Laatste Eer het ‘herinneringsboekje’ ontwikkelde. Uitvaartconsulenten Lydia Huijser en Remco Harms, lichten toe wat de toegevoegde waarde is.
Waarom het belangrijk is om je uitvaartwensen vast te leggen
Lydia: “De meeste mensen staan niet graag stil bij hun eigen uitvaart maar we krijgen er natuurlijk allemaal mee te maken. Op het moment dat je er niet meer bent, is het voor je nabestaanden fijn om te weten wat jouw wensen zijn, zodat ze het afscheid kunnen organiseren op een manier die bij jou past.”
Remco: “Ik merk dat veel van onze leden denken: ‘Ik ben al lid van De Laatste Eer, dan is toch alles geregeld?’ Maar ze realiseren zich niet dat ze veel keuzes hebben. Als die niet expliciet zijn vastgelegd in de uitvaartwensen, weten nabestaanden dat niet. Die keuzes liggen niet altijd voor de hand. Ik moet denken aan een afscheid van iemand die altijd een heel druk sociaal leven had gehad. Met een baan die veel sociale verplichtingen en feestjes met zich meebracht. Echt iemand met een Bourgondische levensstijl. De familie dacht aan een uitvaart met veel genodigden. Maar deze man wilde het juist intiem houden. Er werden slechts 25 mensen uitgenodigd en na de plechtigheid was er een lunch met een drie-gangen menu. Pas na de uitvaart werd zijn overlijden aan de buitenwereld gecommuniceerd. Gelukkig had hij dit vastgelegd.”
Ontelbaar veel mogelijkheden voor je uitvaart
Lydia: “Je kunt op allerlei manieren uiting geven aan wat voor jou belangrijk is. Denk aan de plaats van de uitvaart, de muziek die gespeeld wordt of aan de keuze van de kist. Je kunt kiezen uit een eenvoudig model, een klassiekere variant of een duurzaam model gemaakt van wilgentenen. Er is tegenwoordig zelfs een volledig circulaire kist gemaakt van levend materiaal. Maar ook qua rouwvervoer is er veel mogelijk. Naast de standaard rouwauto zijn er allerlei alternatieven. Zo hebben we een volledige elektrische Tesla die geschikt is voor rouwvervoer. Ook mooi is een loop kar waarbij de familie de overledene lopend naar de begraafplaats vervoerd. Duurzaam en ook heel persoonlijk.
Geef je afscheid vorm op een manier die bij je past
Remco: “In sommige families is het - bijvoorbeeld vanuit het geloof - de gewoonte om familieleden te begraven al dan niet in een familiegraf. Maar wat nu als je liever gecremeerd wilt worden? Je kunt er niet vanuit gaan dat je nabestaanden dat weten, als dat niet op papier staat. Dat kan hele vervelende situaties opleveren. Het komt ook nog wel eens voor dat de kinderen het niet met elkaar eens zijn over wat de laatste wens is van hun vader of moeder. Daarom kun je je wensen het beste maar zo snel mogelijk vastleggen. En wacht niet te lang. Iedereen kan opeens uit het leven gerukt worden. Ook als je nog niet heel oud bent. Dat is geen doemdenken maar een reëel risico, we kennen allemaal wel voorbeelden uit onze omgeving toch? Waarom zou je ideeën over je afscheid niet vastleggen, je plant ook je vakantie? Het is handig om te weten wat de mogelijkheden zijn en ook wat de kosten daarvan zijn. Wij maken dat inzichtelijk voor je en dan weet je precies waar je aan toe bent.”
Lydia: “Het is mooi als mensen het laatste afscheid vormgeven op een manier die bij hen past. Zo’n persoonlijk afscheid geeft de nabestaanden veel troost. Met het persoonlijk herinneringsboekje willen we onze leden helpen om hier over na te denken en er met elkaar over te praten. Ik hoor eigenlijk van iedereen dat het rust geeft als het eenmaal op papier staat.”