phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Kledingbank voorziet in groeiende behoefte

Een nieuwe outfit van De Buurvrouw

Wat doe je met kleding waar je op uitgekeken bent of die niet meer past? Veel mensen gooien die in een container in een van de winkelcentra van de stad. Op zich duurzaam, maar breng de overtollige kledingstukken liever naar De Buurvrouw in Delft. Dan weet je zeker dat ze terechtkomen bij mensen die er écht behoefte aan hebben. Een kijkje achter de schermen…

TEKST MEIBORG TEKST & ADVIES FOTOGRAFIE STUDIO OOSTRUM

In 2019 deden 1300 mensen een beroep op ons, wéér meer dan het jaar ervoor!
Saskia Eijgelsheim van De Buurvrouw

Kledingbank De Buurvrouw; een mooi initiatief in Delft

Op een druiligere vrijdagochtend in januari is het om tien uur al razend druk bij De Buurvrouw. Meerdere gezinnen lopen rond met een winkelmandje dat uitpuilt met broeken, jasjes, schoenen en beddengoed. Bij de ingang staat een rij mensen te wachten. Ze worden door de vrijwilligers van De Buurvrouw ingeschreven. Elk kalenderjaar moet dat opnieuw om te toetsen of ze nog aan de criteria voldoen. Want de kledingbank richt zich op mensen met een inkomen onder een bepaalde grens. Oprichtster Karin Molenaar: “De meeste van onze klanten ontvangen geen huur- of zorgtoeslag. Na aftrek van vaste lasten, hebben ze minder dan 200 euro voor de eerste levensbehoeften. Kleding schiet er dan vaak bij in.” Karin kan het weten. Ze zat zelf in de bijstand toen ze zes jaar geleden samen met haar buurvrouw Saskia Eijgelsheim het initiatief nam om een kledingbank op te zetten. Die voorziet sinds die tijd in een grote behoefte.

Vier kledingstukken per maand

Eenmaal ingeschreven, mag je vier kledingstukken per maand meenemen. Elk kwartaal kun je bovendien een jas, een paar schoenen en iets extra’s uitzoeken, bijvoorbeeld een tas, portemonnee, zonnebril, gordijnen of beddengoed. Karin: Al die spullen krijgen we van lieve mensen uit Delft en omstreken. Het vliegt hier in no time weer de deur uit.” De aanvoer van kleding fluctueert. Karin: “In december en januari hebben we ontzettend veel binnengekregen. In deze periode ruimen veel mensen hun kasten op. Daar zijn we hartstikke blij mee, want de doorloopsnelheid is hoog en er zijn ook regelmatig maanden dat we te weinig kleding hebben. Dan krijgt iedereen maar twee stukken mee.”

Het complete artikel is te lezen in Delfts Leven

Wilt u De Buurvrouw helpen?

Een financiële bijdrage is meer dan welkom. Ook zit De Buurvrouw te springen om herenkleding, herenschoenen en tienerkleding vanaf maat 170.

Adres De Buurvrouw

Kledingbank De Buurvrouw
Ternatestraat 113
2612 BA  Delft

Openingstijden:

  • ma, woe, vrij van 10.00 – 14.00 uur (alleen voor cliënten of om kleding te brengen)
  • laatste zaterdag van de maand: van 12.00 – 16.00 (verkoop voor iedereen)

Donaties zijn welkom op:
NL 52 RABO 0154 8879 43 t.n.v. C.A. Molenaar, Kledingbank De Buurvrouw

Kleding bij De Buurvrouw