phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Nieuws

De keuze van Trude van boekhandel De Omslag Delft

In ieder nummer van Delfts Leven vind je ook de boekenrubriek van Trude van De Omslag in Delft. In de tussentijd tippen wij graag een bezoek aan de winkel De Omslag Delft, want wat is die mooi. En zoals Trude zelf zegt: "Houd je stad levend, ga naar de fysieke boekwinkel". En dat ondersteunen wij van harte. Ook de website is meer dan een bezoekje waard met veel mooie boekbeschrijvingen en tips. www.deomslagdelft.nl

Deze keer bekijkt Delfts Leven de stad vanuit een internationaal perspectief.

Delft als stad met internationale betekenis, een boeiende invalshoek waar ik met mijn boekentips graag op voortborduur. In Nachtblauw verweeft Simone van der Vlugt feit en fictie in een verhaal over het ontstaan van wereldberoemde Delfts blauwe porselein. En in De Prins beschrijft Ronald de Graaf, intrigerende kanten van de persoonlijkheid van Willem van Oranje op basis van nooit eerder gebruikte bronnen.

Belichten we het thema internationaal vanuit uit een hedendaags perspectief dan beveel ik graag Bede aan de zee van Khaled Hosseini aan. Een ontroerend verhaal van een vader die zijn zoontje vertelt over het land waaruit zij gevlucht zijn. Hoeveel vluchtelingen wonen niet in Delft die allen zo’n verhaal hebben? Tot slot een boek van Jan Brokken, een van mijn favoriete auteurs. Zijn boek De rechtvaardigen gaat over een Nederlandse consul in Litouwen, die duizenden joden van diverse nationaliteiten het leven redde.

Bede aan de zee - Trude's keuze boekhandel De Omslag Delft

Khaled Hosseini 

Bede aan de zee

Op een maanverlicht strand houdt een vader zijn slapende zoon vast, terwijl ze wachten op een boot. Hij vertelt de jongen over de lange zomers van zijn jeugd, hij herinnert zich zijn opa’s huis in Syrië, het geritsel van de olijfbomen in de wind, het gemekker van de geit van zijn oma, het gerinkel van haar pannen. En hij herinnert zich de bruisende Oude Stad van Homs, de drukke steegjes, de moskee en de grote soek, de tijd dat de hemel nog geen bommen spuugde en ze moesten vluchten. Als de zon opkomt, verzamelen zij en de andere mensen hun spullen en gaan ze een gevaarlijke reis tegemoet, op zoek naar een veilige plek om te leven. Beeldschone aquarellen illustreren dit roerende verhaal.

Nachtblauw - Trude's keuze boekhandel De Omslag Delft

Simone van der Vlugt

Nachtblauw

Nachtblauw is een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw. Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en ondersteunt de vrouw des huizes tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft ternauwernood de Delftse donderslag die in 1654 de binnenstad in puin legt. Daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden? Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.

De prins - Trude's keuze boekhandel De Omslag Delft

Ronald de Graaf

De prins

Wie was Willem van Oranje? Tijdgenoten beschreven hem als charmant, vrolijk en diplomatiek. Hij was iemand die graag de leiding nam, maar uit later onderzoek kwam naar voren dat hij daarbij fouten maakte. Hij kon berekenend en zelfzuchtig zijn. Was hij dan toch meer een opportunist? Voor De prins. Willem van Oranje, 1533-1584 onderzocht Ronald de Graaf nooit eerder gebruikte bronnen. In Duitse archieven vond hij de persoonlijke correspondentie tussen Willem van Oranje en zijn boezemvriend Günther van Schwarzburg. Deze Günther was niet alleen zijn belangrijkste vertrouweling, maar ook zijn zwager, de man die zijn leven redde en zijn partner in crime. De briefwisseling tussen Willem en Günther gaat over oorlog en staatkunde, over vrouwen en het societyleven. Maar ze correspondeerden ook uitgebreid over ‘Hausmacht’ en religie. Deze studie werpt een persoonlijk en intiem licht op het leven van de prins en zijn betekenis voor de Nederlanden.

De rechtvaardigen - Trude's keuze boekhandel De Omslag Delft

Jan Brokken

De rechtvaardigen

In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas, Litouwen, een manier om duizenden uit Polen gevluchte joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef Zwartendijk koortsachtig duizenden visa uit.
Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Boekhandel De Omslag Delft

En natuurlijk is er ook weer een lezersaanbieding voor lezers van Delfts Leven.

Boekhandel De Omslag is een kleine zelfstandige boekhandel gevestigd in een fraai historisch pand aan de Wijnhaven in Delft. De winkel van Trude Gerritsma getuigt van een grote liefde voor de Nederlandse en Engelse literatuur. Ook vindt u hier een uitgebreide selectie poëzie. Op zoek naar een heerlijk boek om uzelf in te verliezen? Trude geeft u graag persoonlijk advies.

Wijnhaven 16 (hoek Boterbrug), 2611 CR Delft, info@deomslagdelft.nl