phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Wat doet het Vaillant Fonds?

Wat is het Vaillant Fonds en wat maakt dit goede doel zo uniek? In deze blog beantwoorden we jouw vragen. Zo lees je over hoe het Vaillant Fonds is ontstaan en hoe dit initiatief een brug slaat tussen duurzaamheid en sociale steun door het recyclen van crematiematerialen. Lees snel verder!
Vaillant Fonds

Wat is het Vaillant Fonds?

Het Vaillant Fonds is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), opgericht in 1997 dat zich richt op het ondersteunen van goede doelen door de opbrengsten van gerecyclede metalen uit crematies. Het fonds draagt bij aan diverse maatschappelijke projecten met een focus op zorg en welzijn. Het fonds is vernoemd naar de eerste persoon die in Nederland gecremeerd is: de Schiedamse arts Dr. Christiaan Johannes Vaillant. 

Hoe werkt het Vaillant Fonds?

Na crematies blijven er vaak metalen over, denk hierbij aan kunstgewrichten en andere chirurgische onderdelen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Deze worden verzameld, gerecycled en verkocht. De opbrengst hiervan wordt door het Vaillant Fonds gedoneerd aan goede doelen die zich inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit van leven. Alle crematoria in Nederland hebben zich aangesloten bij het Vaillant Fonds en ook De Laatste Eer doneert de materialen aan dit fonds.

Aan het leven teruggeven
Vaillant Fonds

Aan welke soort projecten geeft het Vaillant Fonds steun?

Het fonds steunt projecten die zich richten op de verbetering van levenskwaliteit, met een bijzondere aandacht voor palliatieve zorg, ouderenzorg, en projecten die eenzaamheid bestrijden. Dit kunnen zowel lokale als landelijke initiatieven zijn waaronder het Koningin Wilhelminafonds, Stichting De Opkikker en Stichting Lieve Engeltjes. Iedere (ANBI erkende) organisatie kan het Fonds om financiĆ«le ondersteuning vragen.

Wat maakt het Vaillant Fonds uniek?

De unieke benadering van het inzamelen van fondsen via recycling van metalen uit crematies maakt het Vaillant Fonds bijzonder. Dit maatschappelijke initiatief zorgt niet alleen voor financiƫle ondersteuning van goede doelen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en milieu.

Hoe draagt het Vaillant Fonds bij aan de maatschappij?

Door de ondersteuning van projecten die zich richten op zorg, welzijn en het bestrijden van eenzaamheid, draagt het Vaillant Fonds bij aan een samenleving waarin mensen zorg en aandacht voor elkaar hebben, vooral in de laatste levensfase. Het fonds streeft ernaar om zijn impact verder uit te breiden door meer projecten te ondersteunen en de bewustwording rondom het belang van zorg en aandacht voor elkaar in de maatschappij te vergroten.