phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Wandelingen door Delft voeren naar begraafplaats Jaffa

Drie nieuwe wandelingen langs plekken die een rol speelden in het leven van de invloedrijke ondernemer Jacques van Marken voeren naar begraafplaats Jaffa. Op de oudste begraafplaats van Delft vonden Van Marken en zijn vrouw Agneta Matthes hun laatste rustplaats.
Historische wandelroutes Van Marken

Jacques van Marken (1845 - 1906) was van grote betekenis voor Delft
Hij was de oprichter van de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (nu DSM), Calvé Delft, de Lijm- en Gelatinefabriek en Drukkerij van Marken NV. Daarnaast wordt hij gezien als de eerste sociale ondernemer in Nederland. Hij creëerde veel voorzieningen voor zijn werknemers. Zo liet hij een woonwijk bouwen voor zijn personeel, het - naar zijn vrouw vernoemde - Agnetapark. Ook creëerde hij een pensioenvoorziening, verzekeringen en een ondernemingsraad. Veel van deze sociale initiatieven vonden navolging.

Tijd voor een eerbetoon aan Van Marken
Om deze invloedrijke ondernemers te eren, opent in 2021 het Museum van Marken zijn deuren. De initiatiefnemers van het museum organiseren nu al regelmatig lezingen en rondleidingen. Daarnaast kunt u ook op eigen gelegenheid op stap met een wandelkaart die u langs vele plekken voert en die een belangrijke rol speelden in het leven van het echtpaar Van Marken.

Wandelkaart met verschillende historische routes
De wandelkaart met de verschillende routes is verkrijgbaar bij boekhandel Paagman Delft, de VVV en Molen de Roos aan de Phoenixstraat. U kunt de wandelkaart ook rechtstreeks bij museum van Marken bestellen door een mail te sturen aan info@museumvanmarken.nl

Van Marken en zijn vrouw Agneta Matthes laatste rustplaats op Jaffa
Volg ons op onze Facebook pagina "Delfts Leven"