phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Begraafplaats Iepenhof maakt ruimte voor streekeigen bloemen en wilde bijen

Op woensdag 17 april zaaiden Martina Huijsmans (wethouder Delft) en Frank Franse (directeur van uitvaartcoöperatie De Laatste Eer) en Paul de Bree (voorzitter De Laatste Eer) het eerste streekeigen bloemenzaad voor wilde bijen in op Begraafplaats Iepenhof in Delft. In de zomer ontstaat hier een Honey Highway: een paradijs voor bijen met veel bloemen.
Wethouder Martina Huijsmans, voorzitter Paul de Bree en directeur Frank Franse De Laatste Eer geven het startsein voor aanleg Honey Highway op Iepenhof

Wethouder Martina Huijsmans, voorzitter Paul de Bree en directeur Frank Franse De Laatste Eer geven het startsein voor aanleg Honey Highway op Iepenhof

Na begraafplaats Sint Janshof en begraafplaats Jaffa, nu ook een Honey Highway voor begraafplaats Iepenhof 

In navolging van het initiatief op Sint Janshof  worden nu ook wilde bloemen gezaaid op Iepenhof, met een  oppervlakte van 1.000 m2 verdeeld over de begraafplaats.Begraafplaats Iepenhof is prachtig groen en rustig gelegen, maar wij voegen daar graag nog een ervaring aan toe voor de bezoekers; een extra stukje natuur met bloemen en bijen. We vinden het belangrijk een  bijdrage te leveren aan biodiversiteit, het behouden van bijen”, aldus Frank Franse, directeur van coöperatie De Laatste Eer. “Met Honey Highway levert de begraafplaats nectar en stuifmeel van streekeigen bloemen en dat is voedsel voor de inheemse wilde bijen, Nederlandse honingbijen, maar ook hommels, vlinders en  vogeltjes,” legt Deborah Post uit, de initiatiefnemer van Honey Highway.  

Honey Highway

Er is veel groen eiwitrijk raaigras voor melkproductie voor de koeien in Nederland, maar er zijn veel te weinig bloemen. Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil iets doen om bijen, hommels en vlinders te behouden en terug te brengen in Nederland. Snel en op grote schaal. Mensen hebben bijen immers nodig om de groenten en fruit te bevruchten, ze staan dus aan het begin van onze voedselketen. Door bermen van Rijkswegen, Spoorrails en Provinciale wegen en dijken in te zaaien met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad met 44 soorten wordt een blijvend paradijs voor bijen gecreëerd.

Coöperatie De Laatste Eer

Als grootste coöperatie in Delft vindt De Laatste Eer het belangrijk betrokken te zijn bij maatschappelijke en lokale initiatieven. De Laatste Eer is er meestal op heel verdrietige momenten in het leven van mensen, maar wij zijn er ook tijdens het leven op mooie en bijzondere momenten.

Begraafplaats Iepenhof