phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
botten crematie

Wat blijft er over na een crematie?

Afgelopen week stond er op de NOS een bericht over metalen die overblijven na een crematie. Vervolgens kwam EditieNL bij crematorium Iepenhof in Delft kijken hoe dit precies in zijn werk gaat.  Want wanneer een overledene gecremeerd wordt dan blijven er, naast de as, ook andere materialen over. Deze materialen worden niet in de asbus gedaan, maar worden ingezameld door gespecialiseerde recyclebedrijven.

EditieNL nam een item op over cremeren bij Crematorium Iepenhof. Kijk de uitzending terug


Een menselijk lichaam kan behoorlijk wat metalen met zich meedragen. Denk aan een kunstheup, een gouden tand of een pin die bij een botbreuk is geplaatst. Aan de buitenkant zie je niet wat er voor metalen in iemands lichaam zitten. Ook kan het voorkomen dat de overledenen tijdens de opbaring een horloge om had, deze vind je dan na de crematie terug in de oven. Uiteraard gaat dit altijd in goed overleg met de nabestaanden, want zij beslissen uiteindelijk of een ring of horloge mee de oven in gaat.
Alle metalen die na crematie overblijven worden ingezameld, de opbrengsten hiervan gaan naar het Vaillant Fonds.

Vaillant Fonds

In april 1914 vond de eerste crematie in Nederland plaats. Het was de crematie van de arts dr. C. J. Vailllant die plaatsvond in het crematorium Westerveld in Velsen.
Hier vond in 1914 de allereerste crematie plaats, van dr. C.J. Vaillant. Zijn naam kent nog meer historische waarde, daar in 1997 het Dr. C.J. Vaillantfonds werd opgericht. Dit is het Goede Doelen-fonds van Landelijke Vereniging van Crematoria. Alle hoogwaardige materialen die na een crematie uit de as worden verwijderd, worden ingezameld en de opbrengst daarvan wordt gestort in dit fonds; waarna vervolgens veel goede en waardevolle initiatieven kunnen worden ondersteund.

Lees meer op de website van EditieNL