phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Het monument in de Troosttuin

In de Troosttuin staat een monument dat de onvoorwaardelijke liefde tussen ouder en kind symboliseert, gemaakt door kunstenaar Tobias Rothe. Hij heeft de filosofie van de Troosttuin prachtig vertaald in een monument waar ouders en andere nabestaanden kunnen herinneren en steun en troost kunnen vinden bij de verwerking van hun verlies.

De trek van de Monarchvlinders als inspiratiebron
Het monument is opgebouwd uit verschillende trapsgewijze ringen met kapstokjes om de vlinders te laten schitteren. De jaarlijkse trek van de Monarchvlinders waarbij miljoenen Monarch vlinders tegelijk opvliegen in de ochtendzon is de inspiratiebron geweest om de vlinders te laten bewegen op het monument.

Houvast en loslaten
De basis van het monument wordt gevormd door een hart, dat door een pad in tweeën wordt gedeeld. Het begin van het pad (aan de westkant) is ook het begin van de rouwverwerking. Hier krijg je houvast van de leuningen. Hoe verder je naar de toekomst loopt, daar waar de nieuwe dag opkomt, hoe meer je kunt gaan loslaten. Een deel van het verdriet mag je aan het einde van het pad achterlaten.

Dankzij de beweging en de interactie krijg je de mogelijkheid deel te worden van het kunstwerk.

Tobias Rothe is fotograaf en beeldend kunstenaar. Op zijn website vind je ook een blog over de totstandkoming van het kunstwerk voor de Troosttuin.