phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Welk afscheid past bij u?
Nieuws

Welk afscheid past bij u?

Belangrijke mijlpalen plannen we vaak tot in detail. Bij een huwelijk, geboortefeest of pensionering denken we over alles na: de locatie, de gasten, de catering, de muziek, de bloemen en een leuk aandenken na afloop. Elk detail sluit aan bij onze smaak en de manier waarop we in het leven staan. Waarom zou u dat niet op dezelfde manier doen bij de laatste belangrijke mijlpaal in het leven: uw uitvaart.

Help uw nabestaanden

Onwennig om hier zo uitgebreid bij stil te staan? Misschien. Maar ondanks dat is het goed om te doen. Bijvoorbeeld om uw nabestaanden te helpen. Voor partners, kinderen en kleinkinderen is het heel fijn om te weten wat uw wensen zijn. Bij uw overlijden komt er van alles op hen af. Zoveel emoties en allerlei beslissingen om in korte tijd te nemen. U helpt hen enorm door uw wensen op papier te zetten. Zodat zij een afscheid kunnen organiseren dat recht doet aan wie u bent. Het geeft u ook rust om ideeën op te schrijven. Wat vindt u belangrijk en wat wilt u nalaten aan herinneringen?

Zo duurzaam mogelijk

Zo wil Gerard van den Berg graag een duurzaam afscheid. Gerard: “Ik ben een enthousiaste wandelaar en trek er vaak op uit in de natuur. Ik heb geen auto, maar pak zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer. Ik zou graag begraven willen worden in een kist van wilgentenen want dat is minder belastend voor het milieu. Ik wil graag dat de kist met een uitvaartfiets wordt vervoerd. Het lijkt het me mooi als mensen een bloem uit hun eigen tuin meenemen. Dat is milieuvriendelijker dan zo’n groot bloemstuk en ook persoonlijker. Bij de catering wil ik graag duurzame producten uit onze eigen regio. Zo kan ik - ook als ik er niet meer ben - nog een klein steentje bijdragen aan een gezondere planeet.”

Kleinkinderen betrekken

Ook Joke Kuijpershoek heeft duidelijke wensen. Joke: “Ik was 38 jaar kleuterjuf en kinderen spelen nog altijd een grote rol in mijn leven. Ik heb zeven kleinkinderen die vaak komen logeren. Daarnaast ben ik twee middagen oppas voor kindjes in de straat. Bij mijn afscheid wil ik de kinderen actief betrekken. Ik vind het belangrijk dat ze leren dat doodgaan een onderdeel is van het leven. Daarom wil ik graag een eenvoudige houten kist, die zij mogen beschilderen met vingerverf. En qua muziek in ieder geval ”Dood zijn duurt zo lang” van Tommie uit Sesamstraat. Dat is zo’n geweldig lied over dood zijn, in een voor kinderen begrijpelijke taal! Na afloop wil ik graag cakejes uitdelen, door de kinderen gebakken en versierd in vrolijke kleuren. Want ik heb een prachtig leven gehad en dat mag gevierd worden.”

Leg uw wensen vast

Wil t u ook uw wensen vastleggen? Maak een afspraak met een consulent van De Laatste Eer om de mogelijkheden te bespreken. Dat is gratis en vrijblijvend. Bel 070 – 346 95 71