phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
agenta en Jacques
Wandelen door de geschiedenis
Een begraafplaats is vaak een oase van rust in de stad. Op Begraafplaats Jaffa in Delft is nu zelfs een speciale wandelroute ontwikkeld. Met je oordopjes in waan je je in de eind 19de eeuw.

Van Marken Wandelingen: Jaffa

Vanaf zondag 27 februari 2022 kun je op begraafplaats Jaffa in Delft een bijzondere wandeling volgen. Deze wandeling is door Jan van der Mast in samenwerking met De Laatste Eer samengesteld en voert langs tijdgenoten van Jacques en Agneta van Marken die een rol hebben gespeeld in hun leven. Bijzonder is dat de hoofdrolspelers in de wandeling mensen zijn uit alle lagen van de bevolking. De wandeling voert langs graven van timmerman, minister, kunstschilder, huisvrouw, dokter, industrieel, aannemer, hoogleraar, kantoorklerk… Het weerspiegelt de inclusiviteit van de maatschappij van eind 19e eeuw, met grafstenen die – op het praalgraf van minister Kraus na – vergelijkbaar zijn qua eenvoud. De levensverhalen laten ook zien hoe nauw cultuur, wetenschap en Delft eind 19e eeuw verbonden waren. Onder de hoofdrolspelers zijn industriëlen (Van Marken, Waller, Tutein Nolthenius, Braat, Van Meerten), kunstenaars (Tetar van Elven, Schouten, Boers), wetenschappers (Huet, Vogelsang, Cohen Stuart), bestuurders (Kraus) etc. In de korte biografieën is te lezen hoe de levens van de hoofdpersonen zich hebben ontwikkeld en wat deze levens verbindt. 

Hoe het werkt:
Het startpunt van de wandelroute is bij de entree van Begraafplaats Jaffa. Er is daar een informatiebord met o.a. de plattegrond. 
Begraafplaats Jaffa
Jaffalaan 10
2628 BX Delft

De wandeling op Jaffa kan gelopen worden met de izi.TRAVEL app of met behulp van de website van Museum van Marken.
Ook staat er bij elk graf dat in de wandeling is opgenomen een klein blauw bordje met een QR code. Bij het scannen van de QR-code opent de izi.TRAVEL app automatisch en kan de door Jan van der Mast ingesproken tekst beluisterd of gelezen worden en zijn er extra afbeeldingen te zien. Hiervoor hoeft de app en/of wandeling dus niet eerst gedownload te zijn. 
Tip: neem je oordopjes mee wanneer je de verhalen wilt beluisteren.

 

Deze wandeling zal naar verwachting 3 jaar lang beschikbaar blijven.