phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Steun bij verlies

Schrijvend op reis door je rouw

Schrijven kan helpen als je een verlies hebt meegemaakt. Want het navigeren door het leven na het doormaken van een verlies kan lastig zijn. In zekere zin ben je door een verlies ook jezelf kwijtgeraakt. Het leven zoals het was, is voorgoed veranderd. Een handboek om goed te rouwen bestaat niet: ieder verlies is uniek, alle rouw is anders. In de loop van de tijd gaan de gesprekken die je voert steeds minder over het verlies. Je vindt dat het maar een keer over moet zijn. Of je wilt een ander niet tot last te zijn met je verdriet. Daarom wordt het soms weggestopt en herinneringen verdwijnen naar de achtergrond. Maar het verdriet heeft een uitweg nodig. Wat in je zit, moet eruit komen. Het moet worden gezegd. Of opgeschreven.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat wijst op een positief effect van schrijven. Zo werd in 1986 voor het eerst onderzoek gedaan naar het effect van intensief schrijven bij traumatische herinneringen. Toen al bleek dat deelnemers die hun moeilijkste herinneringen aan het papier toevertrouwden in de maanden die volgden gezonder waren. Ze hadden minder ziekteverzuim en bezochten minder vaak een arts. Dit onderzoek is regelmatig herhaald en steeds blijkt de uitkomst hetzelfde: schrijven is gezond.

Gebruik je creativiteit in rouwverwerking

Dit onderzoek en veel andere wetenschappelijke publicaties zijn de basis van het creatieve rouwprogramma ‘Schrijvend door Rouw’ dat door het Delftse bedrijf Bright Elephant werd ontwikkeld. In het programma gebruik je je ‘creatieve spier’ in het hervinden van herinneringen aan iemand die je bent verloren, het aanraken van jouw rouw en het vinden van je plek in het nu.

Bright Elephant werd in 2020 opgericht door Sandra Jongeneelen, Wouter van der Toorn en Richard Jongeneelen. Hun missie is om ruimte te maken voor rouw zolang rouw duurt, de dood bespreekbaar maken en mensen helpen aan de slag te gaan met de vraag: wat wil jij achterlaten.

Herinneringen opschrijven

Schrijfopdrachten

In het programma ga je 30 dagen aan de slag met unieke schrijfopdrachten. Een voorbeeld van zo’n opdracht is: kijk eens rond in je kamer en benoem de herinneringen die je verbonden zijn aan de spullen die je ziet. Zo ontdek je de voortdurende aanwezigheid in de dingen die iemand heeft achtergelaten. In een andere opdracht schrijf je een brief aan een iemand.

Ervaringen

John deed mee aan het programma omdat hij, vier jaar na het overlijden van zijn vrouw, merkte dat er nog steeds losse eindjes waren. Niet alle herinneringen zijn fijn en deze opdrachten hielpen hem om de losse eindjes beter te accepteren. “Ik kan er nu meer met rust naar kijken.” Annemarie deed mee aan het programma, omdat ze in korte tijd haar moeder en haar zus moest missen. Door de schrijfopdrachten raakte ze heel bewust de pijnpunten aan die ze al jaren uit de weg ging. De opdrachten waarin ze in gesprek ging met haar dierbaren, werden kostbare momenten. “We waren weer even bij elkaar.”