phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark
Omslagfoto
Afbeelding

Jan Hendrik van Dijk

-
Zeven maal om de aarde te gaan,
als het zou moeten op handen en voeten;
zeven maal, om die éne te groeten
die daar lachend te wachten zou staan.
Zeven maal om de aarde te gaan.

Ida Gerhardt

Uitvaartinformatie

We nemen samen informeel afscheid van Jan in de ontvangkamer van crematorium Iepenhof, Hoflaan 18 te Delft, op vrijdag 18 januari van 14.00 tot 15.30 uur.

Vul uw e-mailadres in en wij sturen u een herinnering.

Benieuwd wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze Privacyverklaring.

Later een bericht plaatsen?
Mail mij een herinnering

Berichten voor Jan Hendrik van Dijk

Deel deze pagina
Dag Jan

Lieve Marijk,

Wat een rollercoaster was het de afgelopen weken. Verdrietig maar ook zo mooi. Tot het laatst waren jullie samen. Zoals het dik 50 jaar is geweest, zo was het tot het laatste moment, zoals het hoort. Het is goed zo, ondanks het hele grote gemis, is het goed zo. Weet dat ik er voor je ben.....altijd!

Dikke kus 

Cindy
Overpeinzingen van je zus Marian

Iedereen heeft in het leven behoefte aan een aantal zekerheden. Jij was ruim 72 jaar lang zo’n zekerheid in mijn leven: mijn Broer. Ook al zagen wij elkaar soms maanden lang niet, je was mijn broer die zijn eigen leven leidde in Delft. En als we elkaar zagen, was het goed en dat zou in mijn beleving altijd zo blijven. Helaas pakte dat anders uit. Eind november 2018 hoorde je van de longarts het fatale nieuws: longkanker, uitgezaaid, en je concludeerde :”Dan is het dus over en uit.”

Over en uit… het is niet te bevatten. Ik zie ons nog als pubers vechten tegen het moederlijk bewind. Onze jeugd was niet gemakkelijk, maar jij was mijn wapenbroeder. Op je sterfbed zei je: “Weet je Marian, onze ouders hadden blij moeten zijn met kinderen zoals wij!” Eerst moest ik daarom lachen, maar toen besefte ik dat je gelijk had. Hoeveel moeite hebben we niet gedaan om, eenmaal op kamers, toch de weekends naar huis te gaan om vaak tegen een muur van boosheid aan te lopen.
Ik herinner me een vakantie in Luxemburg, lang geleden, jij met je vriendin Marijke en ik met vriend Joep. Wat hebben Joep en jij ons laten lopen! Tegen het eind van de vakantie vertelde je me dat je met Marijke wilde trouwen. Ik was (hopelijk na Marijke!) de eerste die het hoorde en daar was ik trots op. Ik vond het behoorlijk spannend: mijn broer getrouwd… niet voor te stellen!
Wat hebben we gelachen op feestjes op je studentenflat in Delft. Daar gebeurden de vreemdste dingen. Zo werd er eens rond middennacht een piano van de hoogste verdieping naar beneden gegooid. Onder donderend geraas spatte het instrument uit elkaar! We sliepen na zo’n feestje met z’n vieren op jouw kamer en hadden de grootste lol.

Je had moeilijke periodes in je leven. Misschien het gevolg van de Tweede Wereldoorlog die je eerste vijf levensjaren verpestte of een jeugd met een moeder die een oorlogstrauma had? Je bent daarin fantastisch gesteund door Marijke. Enkele weken geleden beaamde je volmondig dat ‘met Marijke trouwen’ de beste beslissing in je leven was geweest.

Je bent met Marijke een paar keer in Frankrijk geweest, op bezoek bij Matthijs, Claire en onze kleindochters Louise en Alix. Jullie waren er ook bij toen ik daar 70 jaar werd. De dames van de Salon de Thé vragen nog elke keer naar jullie.
Heel fijn vond ik het dat je bij mijn afstuderen aanwezig was. Toen de docent in haar toespraak opmerkte dat ze, wegens mijn fanatisme, af en toe medelijden met mijn familie had liet je je dat met een grijns aanleunen! En ook bij mijn rondleiding op Java-eiland was je een paar maanden geleden nog present. Geweldig vond ik dat en je kon het je kort geleden nog herinneren.

Heel kostbaar waren de laatste weken die ik aan je bed heb doorgebracht. Ik hoorde van Marijke dat je elke ochtend naar me vroeg en ik werd als een magneet naar je toe getrokken. We hebben gepraat en gezwegen, soms hielden we elkaars hand vast. We genoten van je jazz, Godfried Bomans en de nazit met een drankje. Die momenten zijn pareltjes in mijn herinnering.

Op 11 januari 2019 gebeurde het onvoorstelbare: toch nog onverwacht ontglipte je ons. Mijn zekerheid, mijn wapenbroeder, zomaar weg. Je humor, je muzikaliteit, je brede belangstelling en belezenheid, lieve Jan ik zal je vreselijk missen.
Rust zacht lieve Broer, ik houd van je.                                                                      

Marian
Herinneringen vanaf 1952

Verdwijnen:

Soms, in een moment van stilte

zal ik achter mijn ogen

Jan weer zien verschijnen.

Jaap en Rietje van Beek
Herinnering

1952-1958

Samen muziek luisteren op de kamer van Jan. Platen van Glenn Miller, later Count Basie. Ook naar het concert van Count Basie in Amsterdam, op de fiets. Samen op vacantie met de fiets naar Duitsland. Samen studeren voor het eindexamen Lorentz Lyceum. Samen radio's bouwen. Wat waren we ondernemend!

Nog een foto van het ontgroenen bij het corps van de HTS in Haarlem.

Rust zacht Jan.

 

Jaap van Beek
Laatste eer

Hierbij onze innige deelneming bij het overlijden van Jan.

Kortgeleden had ik nog een telefonisch gesprek met Marian, waarin ze vertelde dat het slecht ging met hem.Deze rouwbrief komt dus niet geheel onverwachts.

Ik herinner me Jan als een gezellige prater,met gevoel voor humor en een aanstekelijke lach. We ontmoeten hem meestal op feestjes van Marian en   dan was hij wel in voor een gezellig praatje of een leuke mop.Maar dat is al weer lang geleden en de laatste jaren hebben we hem niet meer gezien.Het is daarom toch treurig om zo'n bericht te krijgen.

Wij wensen jou Marijke en ook Marian en Cees en de overige familie veel sterkte toe om dit verlies te dragen.

Met vriendelijke groet,

Rina en Jenne Termeer

 

 

 

 

 

Jenne en Rina Termeer
Herinneringen

Lieve Marijke,

In al mijn jaren in Delft was een avond muziek maken met Jan een feest. Jan op piano en ik op sax met verschillende begeleiders. Hoogtepunt was misschien wel de muzikale omlijsting van de striptease avonden op societeit Phoenix. Jan kon daar smakelijk over vertellen na afloop. Muzikale dieptepunten waren er ook. Jij zei dan dat er een kudde schapen voorbij kwam, zo saai was het dan.

Ik wens je veel sterkte met het verlies van Jan.

 

 

 

Bart Hensel
Lieve Jan

Lieve Jan,

Na bijna 38 jaar piep je er tussen uit. Ik zal je missen met je smakelijke lach, je humor en je vriendelijkheid.

Ik wens Marijke heel veel sterke in de komende moeilijke tijd.

Als je me nodig hebt ( of zomaar voor een bakkie) ben ik een deurbel weg .

Dikke knuffel, Thea, Marly & Murphy

Buuf Thea

De muziek, de gezelligheid, de verhalen

 

En wat een lach! 

 

Jan ik ga je vreselijk missen. 

 

Matthijs

Claire, Louise en Alix

 

Beste Jan

 

Ik zal de verjaardagen in Heerhugowaard nooit vergeten. Op die avonden veranderde je de huiskamer van mijn ouders in een gezellig café. De biertjes stonden op tafel en ik luisterde naar hoe je de laatste ontwikkelingen in de politiek, Delft en bij je naasten van commentaar voorzag. Kritisch en met jouw humor. De clou van het verhaal leidde je in met je aanstekelijke lach. Heerlijk hoe jij kon vertellen. 

Gelukkig heb ik je in de laatste weken nog twee keer gezien, in het ziekenhuis en later bij jou en Marijke thuis. Je had beide keren een goede dag en deed lekker mee. Je vroeg direct naar Juul en straalde toen ik zei dat het goed tussen ons ging. En ondanks je conditie hield je nog steeds iedereen scherp. Ik zag aan de blik in je ogen dat je er volop van genoot. Van de gezelligheid en van de voorpret voor het moment dat je Marijke of Marian weer de broodnodige feedback kon geven. Met een knipoog naar mij.

Jan wat was je een fijne oom. 

Rust zacht.

Michiel
Johnny- The Best

Following a difficult start in life due to turmoil in the world you were able to  grow and blossom into a gentleman and role model,-- the envy of all who had privilege to have met you. I didn't have much opportunity to form a strong friendship pre my teenage years as your interests lay more with what you and my father could arrange on many boys outings. However, a few years later,not being deterred, persistence paid off,  eventually gaining favour as your favourite english  cousin (the only one).Over the numerous occasions we got together you continued to display a knowledge and wisdom of genuine class. Jan- a  true all-rounder being able to radiate happiness to all around him. Of course behind a good man is always an even better woman in Marijke. What a fantastic partnership you both developed. Of particular note are the memories of your storey telling which were always delivered with such passion, enthusiasm, wit and humour ensuring that the audience was in the palm of your hand.Well done Jan

Fondest Memories. Rest in Peace

Mike,Jane, Amy and Ali 

Family Heinemans
Aan mijn lieve neef

Er lag veel sneeuw, toen in december
1939-22ste, op de kalender.
We schelen elf jaar.
't Was nimmer een bezwaar.
Ik speelde en sjouwde met je rond
wat je prachtig vond.

De trein was favoriet
maar reizen, dat kon men niet.
De Duitsers stalen de bedrading.
Zo was alles van hun gading.
Balanceren op de rails, wij samen.
Tot ze die ook wegnamen.

Een koppig jochie van plus tien.
Dat weet je nog misschien. 
In het leven valt veel te leren,
moet je alles uitproberen.
En zoals dat gaat.
Ingenieur als resultaat.

Interesse in zovele zaken,
op piano - jazzmuziek maken.
Geestig - We schaterlachten
daarbij vroeger in gedachten.
Delen lief en leed.
Beelden die je nooit vergeet.

Dit alles is niet uit te wissen.
Wat zal ik jou toch vreeslijk
               missen.

 

Je Ank
Aan mijn lieve neef
Je Ank
Lieve Jan Hendrik

Ik herinner mij de logeerpartij in Delft (de flat).

We hebben veel plezier gehad.

Je was voor mij lief en aardig

en altijd in `a good mood`.

Ik zal je missen,

 
 

Joan