phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark

Open Monumentendag 8 en 9 september

Zaterdag 8 en zondag 9 september is het Open Monumentendag Delft. Ook begraafplaats Jaffa, de oudste begraafplaats van Delft, gesticht in 1868, doet mee.

Het familiehuis op Jaffa is decor voor het mooie verhaal van Joke Kouwenhoven van de vertelkring Delft.Op zondag van 13.00 – 13.15 en van 14.00 – 14.15. Joke vertelt het verhaal “De Razzia” over hoe onderduikers zich gevoeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend, waar gebeurd verhaal.

Historie begraafplaats Jaffa
Vanaf 1874 werd Jaffa een gemeentelijke begraafplaats. De begraafplaats is een ontwerp van gemeentearchitect Cornels de Bruyn Kops, die ook de dienstwoning met gepleisterde gevels in classicistische stijl ontwierp; het huidige familiehuis Jaffa. Het familiehuis Jaffa is onder meer in gebruik als locatie voor een kleinschalig afscheid.

In 1930 werd de aula ontworpen in expressionistische stijl door de Delftse architect Gerriet Gebben. De aula wordt ook tegenwoordig nog gebruikt voor uitvaartdiensten. Er zijn zo’n 60 zitplaatsen.  

Op de begraafplaats Jaffa staat ook een verzetsmonument ter nagedachtenis aan het bloedige verzet op 10 mei 1940, dat zich onder meer op Jaffa afspeelde. Het verzet heeft circa 65 Nederlanders het leven gekost. Op Jaffa bevinden zich uitsluitend particuliere (familie)graven.

aula begraafplaats Jaffa, Delftse architect Gerriet Gebben