phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark

Begraafplaats Sint Janshof wordt bloemen- en bijenparadijs

Op 30 juni vond de officiële heropening plaats van Begraafplaats Sint Janshof in Pijnacker-Nootdorp, daarbij werd ook het startschot gegeven voor het realiseren van een honey highway door het inzaaien van een stukje grond met meerjarige wilde bloemenzaden. De wethouder onthulde het Honey Highway bord en de eerste zaadjes werden ingezaaid. Als het minder droog is, wordt de rest van de flinke strook grond ingezaaid met bloemen voor de bijen. Op de begraafplaats in Pijnacker-Nootdorp ontstaat zo volgend voorjaar een paradijs voor bijen en een prachtig bloemenveld voor bezoekers en voorbijgangers.
Bloemen- en bijenparadijs

De bij helpen overleven en een begraafplaats vol bloemen

Uitvaartvereniging De Laatste Eer schenkt een Honey Highway aan de stichting Algemene begraafplaats Sint Janshof, met een oppervlakte van 1.000 m2. Begraafplaats Sint Janshof is prachtig gelegen in het groen tussen Nootdorp en Pijnacker, stijlvol aangelegd en onderhouden, maar wij vonden dat we daar nog iets aan konden toevoegen om bezoekers een nog betere ervaring te bieden. Daarom stellen we op begraafplaats Sint Janshof een strook grond beschikbaar voor Honey Highway. Zo gaan we de biodiversiteit verbeteren, een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de bij en een prachtig bloemenparadijs creëren”, aldus Paul de Bree, voorzitter van De Laatste Eer. “Met Honey Highway levert de begraafplaats nectar en stuifmeel van streekeigen bloemen en dat is voedsel voor de inheemse wilde bijen, Nederlandse honingbijen, maar ook hommels, vlinders en andere insecten,” legt Deborah Post uit, de initiatiefnemer van Honey Highway.

Zo gaan we de biodiversiteit verbeteren, een bijdrage leveren aan het voortbestaan van de bij en een prachtig bloemenparadijs creëren

Gezamenlijke inzet

Een Honey Highway vraagt wel iets van de groenbeheerder en omgeving. “ De leden van De Laatste Eer die we gesproken hebben, zijn enthousiast,” aldus De Bree. “Het maaien van de bloemen wordt aangepast op de bloeifasen van de bloemen”, aldus Marc van Gooswilligen de groenbeheerder.

Honey Highway

Er is veel groen eiwitrijk raaigras voor melkproductie voor de koeien in Nederland, maar er zijn veel te weinig bloemen. Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil iets doen om bijen, hommels en vlinders te behouden en terug te brengen in Nederland. Snel en op grote schaal. Mensen hebben bijen immers nodig om de groenten en fruit te bevruchten, ze staan dus aan het begin van onze voedselketen. Door bermen van rijkswegen, spoorrails en provinciale wegen en dijken in te zaaien met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad met 44 soorten wordt een blijvend paradijs voor bijen gecreëerd.

Betrokken maatschappelijke vereniging

Als grootste coöperatie in Delft vindt De Laatste Eer het belangrijk betrokken te zijn bij maatschappelijke en lokale initiatieven. De Laatste Eer is er meestal op heel verdrietige momenten in het leven van mensen, maar wij zijn er ook tijdens het leven op mooie en bijzondere momenten.

Volg ons op onze Facebook pagina "Delfts Leven"